Wandelen in Kempen~Broek

Met zijn diverse landschappen en rijke flora en fauna heeft Grenspark Kempen~Broek elke wandelaar wel iets bijzonders te bieden. Van rustige boswandelingen tot avontuurlijke tochten door moerassen en vennen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het gebied omvat een aantal speciaal uitgezette wandelroutes, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad, zodat je een korte, ontspannende wandeling maar ook een langere, meer uitdagende tocht kunt maken.

Alle wandelroutes zijn op dezelfde duidelijke manier gemarkeerd, vertrekken vanaf een startpunt met parkeermogelijkheid en zijn lusvormig, zodat je uiteindelijk weer uitkomt waar je begonnen bent. Je kunt kiezen uit verschillende themawandelingen, zoals natuurwandelingen, vogelkijkroutes en historische wandelingen. Deze routes geven je niet alleen een indruk van de natuur, maar vertellen ook het verhaal van het rijke culturele en historische erfgoed van de regio. Sommige routes zijn geschikt voor gezinnen met kinderen, andere meer voor ervaren wandelaars.

Kijk eens op Internet-outdoorshop.com!

wandelschoenen

Naast de natuur kun je in Grenspark Kempen~Broek ook genieten van verschillende faciliteiten. Langs de routes zijn er regelmatig picknickplekken, zodat je kunt genieten van een pauze te midden van de natuur. Voor wie van een historische of culturele ervaring houdt, zijn er ook bezienswaardigheden zoals oude molens, kastelen en historische boerderijen die je kunt ontdekken tijdens je wandeling.

Een paar praktische tips voor een geslaagde wandeling:

  • Trek stevige wandelschoenen of laarzen aan, vooral als je van plan bent om een moeras- of heideroute te verkennen.
  • Pas op voor muggen, teken en processierupsen.
  • Neem voldoende water en snacks mee.
  • Neem je camera mee om de prachtige natuur vast te leggen.
  • Vergeet ook je verrekijker niet als je graag vogels wilt spotten.

Grenspark Kempen~Broek omvat 15 wandelgebieden, waarvan er 8 bereikbaar zijn vanuit Belgisch Limburg:

In dit gebied vind je loofbos, vijvers, unieke wateringen, graslandjes en een hoogstamboomgaard. Door deze diversiteit aan natuur komen hier ook veel verschillende soorten planten en dieren voor.  Het gebied staat bekend om het rijke insectenleven en de vijvers van Lozerheide zijn een drukke ontmoetingsplaats voor broedvogels.

Startpunt: Fabriekstraat z/n, Bocholt

Wandelingen: 2,8 km (geel, eenvoudig, ) en 6,7 km (rood, eenvoudig)

Bijzonderheden:

  • In de winter worden laarzen aanbevolen
  • Hondenlosloopzone van ca. 5 ha
  • Veel watervogels
  • Rolstoelpad

Dit wandelgebied ligt op de grens van België en Nederland en omvat bossen, moerassen, weilanden en beken. Het Smeetshof maakte samen met het Nederlandse Wijffelterbroek ooit deel uit van een groot grensmoeras en werd aan het einde van de vorige eeuw grootschalig ontgonnen. In 2003 werd gestart met het herstel van het moeras. Er kwamen nieuwe moerasgebieden, heide, poelen voor amfibieën en natte en droge graslanden met verspreid liggende bosjes. Sinds kort lopen in het gebied exmoorpony’s en taurossen rond!

beek kempenbroek

Startpunt: Smeetshoeve, Smeetshofweg 1, Bocholt

Wandelingen: 2,2 km (groen, eenvoudig), 4,0 km (bruin, eenvoudig), 5,6 km (geel, eenvoudig), 6,5 km (paars, eenvoudig), 7,0 km (rood, gemiddeld), 10,3 km (oranje, gevorderd) en een langeafstandswandeling van 104,5 km (zwart, gemiddeld)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Honden welkom aan de leiband
  • Uitkijkpunten, vogelkijkhutten
  • Wandelpaden, knuppelpaden
  • Exmoorpony’s en taurossen

Het stukje Lozen langs de Zuid-Willemsvaart grenst aan de Nederlandse provincie Limburg en draagt al meer dan 80 jaar de naam ‘De Kempen’. Het wandelgebied omvat vooral veel open landschappen, met akkers, weilanden en actieve landbouwbedrijven. In sommige weilanden kun je zeldzame weidevogels aantreffen, zoals de wulp en de grutto. Aan de noordzijde wordt dit gebied begrensd door de Zuid-Willemsvaart.

Startpunt: Kempenstraat 35 in Lozen, Bocholt

Wandelingen: 5,4 km (groen, eenvoudig), 9,3 km (bruin, gemiddeld) en 12,7 km (rood, eenvoudig)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Vooral open landschap
  • Via de rode route kun je eventueel overstappen naar de gele route van wandelgebied Smeetshof

Het wandelgebied Vallei van de Bosbeek heette vroeger wandelgebied Tösch-Langeren en bevat diverse wandelroutes, variërend van een korte route rond kasteel Wurfeld tot enkele routes van ongeveer 10 km voor de meer ervaren wandelaar. Je kunt je wandeling starten aan Kasteel Wurfeld in Maaseik of sporthal De Borg in Neeroeteren. Het gebied wordt bepaald door de Bosbeek die de natuurlijke scheiding vormt tussen twee contrastrijke landschappen: een moerassige omgeving met broekbossen, poelen, ruigtes en struwelen aan de zuidkant, en akkers en weilanden aan de noordkant van de kronkelende Bosbeek. Op deze beek zijn nog tal van watermolens aanwezig zoals de Klaaskensmolen in Neeroeteren, de laatste nog werkende zaag-watermolen in Vlaanderen, en de Wurfeldermolen in Wurfeld. Dit wandelgebied kan soms behoorlijk drassig zijn.

Startpunten: Kasteel Wurfeld, Maaseik, en sporthal De Borg, Neeroeteren (Maaseik)

Wandelingen:

Vanaf kasteel Wurfeld: 1,6 km (groen, eenvoudig), 4,2 km (blauw, eenvoudig), 4,6 km (zwart, eenvoudig), 5,2 km (oranje, gemiddeld), 7,4 km (rood, gevorderd), 9,5 km (geel, gevorderd) en een langeafstandswandeling van 104,5 km (gemiddeld)
Vanaf sporthal De Borg: 6,6 km (groen, gemiddeld), 9,8 km (blauw, gemiddeld) en 11,1 km (paars, gemiddeld)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Schotse hooglanders en konikpaarden
  • Watermolens

Het wandelgebied Vallei van de Itterbeek is meer dan 800 hectare groot en ligt grotendeels tussen de Itterbeek en de Schaagterziep. Het is een vrij smalle vallei op de grens van Kempen~Broek en de droge Hoge Kempen. Door de diepe insnijding van de Itterbeek en andere beken zijn er grotere hoogteverschillen en is het landschap heel gevarieerd: kronkelende beken met natte moerassen, weilanden met houtkanten, loofbossen van eiken en berken, maar ook aangeplante naaldbossen. De kracht van het aanstormende water heeft de bouw van diverse watermolens gestimuleerd, zoals de Pollismolen die langs de oranje wandelroute ligt. De oranje route leidt ook langs kasteelpark Itterdal, met een uitgebreide collectie bomen en pittoreske waterpartijen.

vlinder, gehakkelde aurelia

Het Itterdal wordt gekenmerkt door een uniek landschap van bomenrijen en houtkanten die de aanwezige graslanden omgeven. Vroeger was dit gebied een moeras, maar de verregaande drainage en het uitdiepen en rechttrekken van de Itterbeek hebben heel wat veranderingen voor flora en fauna teweeggebracht. Inmiddels zijn verschillende dieren en planten die verloren werden gewaand, weer teruggekeerd naar dit gebied. Er ligt een heel netwerk aan poelen met helder water die krioelen van het leven, waardoor dit gebied een van de Vlaamse hotspots is geworden wat amfibieën betreft. Van de negen amfibiesoorten die hier te vinden zijn, is de boomkikker de meest luidruchtige, en op zwoele zomeravonden kun je zijn luide roep al van zeer ver horen.

Dankzij de rust in het gebied broeden er zeldzame vogels zoals de geelgors, zomertortel, wielewaal en gekraagde roodstaart, en de iets ruigere hoekjes en kantjes van het gebied vormen een paradijs voor libellen en vlinders.

Startpunten:

  • Parking scholencomplex, Baron de Taxislaan 4, Bree
  • Dorpsplein Tongerlo (Bree)
  • Kerkplein/Voorshoventerweg, Voorshoven (Maaseik)
  • Pater Neyensplein, centrum Opitter (Bree)
  • De Kieper Tongerlo (Bree), langs de Zuid-Willemsvaart

Wandelingen:

Vanaf scholencomplex Bree: 2,2 km (groen, eenvoudig, ), 4,2 km (blauw, eenvoudig) en 7,2 km (geel, gemiddeld)
Vanaf Dorpsplein Tongerlo: 3,1 km (groen, eenvoudig, ), 4,5 km (blauw, eenvoudig) en 5,2 km (paars, eenvoudig)
Vanaf Kerkplein Voorshoven: 4,8 km (zwart, eenvoudig, ) en 7,2 km (rood, eenvoudig)
Vanaf centrum Opitter: 5,5 km (geel, eenvoudig) en 9,5 km (oranje, gevorderd)
Vanaf De Kieper Tongerlo: 5,5 km (geel, eenvoudig)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • De gele route van 5,5 km kan zowel vanuit het centrum van Opitter als De Kieper in Tongerlo worden gestart
  • Watermolens
  • Veel amfibieën, libellen en vlinders
  • Zeldzame vogels

Wandelgebied Zig en Goort loopt door het afwisselende landschap tussen de Abeek en de Lossing en omvat natuurreservaat De Zig (rode en gele route) en natuurgebied De Goort (groene en blauwe route). Het landschap wordt gekenmerkt door vijvers met rietkanten en moeraszones, maar je komt er ook bosjes, weilanden en akkers tegen. De Zig was ooit onderdeel van een uitgestrekt moerasgebied langs de Belgisch-Nederlandse grens. De natuur heeft hier de laatste jaren een enorme inhaalbeweging gemaakt, en zeldzame planten, libellen en vogels zijn teruggekeerd. Wat de vogels betreft zijn na de pioniersoorten ook soorten als de watersnip, blauwborst en wintertaling verschenen. En al dat water trekt natuurlijk ook heel wat libellen aan, zoals de vroege glazenmaker, glassnijder en variabele waterjuffer. Vanuit de vogelkijkhut krijg je een panoramisch zicht over de vijvers kun je zowel ‘s winters als ‘s zomers kennismaken met de diverse vogels van de Zig.

Het wandelgebied Zig en Goort raakt aan het wandelgebied Stramprooierbroek, waardoor je deze twee eenvoudig kunt combineren.

Startpunt: Doorslagstraat, Kinrooi

Wandelingen: 2,4 km (groen, eenvoudig), 3,5 km (blauw, eenvoudig), 6,8 km (geel, gemiddeld), 8,2 km (rood, gevorderd) en een langeafstandswandeling van 104,5 km (gemiddeld)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Veel vijvers en moeraskanten
  • Diverse vogels en libellen
  • Vogels spotten vanuit een vogelkijkhut (rode route)

Dit gebied is het hart van Kempen~Broek en omvat natte moerassen met elzen en wilgenstruwelen, eikenbossen, weilanden met houtkanten en poelen, en statige eikendreven. Het is een van de stilste plekjes van Noord-Limburg, waar je volop kunt genieten van rust en ruimte.

Het wandelgebied Stramprooierbroek raakt aan het wandelgebied Sint Maartensheide – De Luysen en aan het wandelgebied Zig en Goort. Je kunt de verschillende wandelgebieden dus eenvoudig combineren, voor nog meer wandelplezier.

Startpunt: Grootbroekstraat 46 ( Woutershof), Kinrooi

Wandelingen: 3,3 km (groen, eenvoudig), 3,7 km (bruin, eenvoudig), 4,9 km (blauw, eenvoudig), 10,2 km (oranje, gemiddeld) en een langeafstandswandeling van 104,5 km (gemiddeld)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Een van de stilste plekjes van (Noord-)Limburg
  • Konikpaarden

Langs de middenloop van de Abeek, op de grens van Bree en Bocholt, ligt natuurgebied De Luysen-Mariahof, een groot vijvergebied van 40 hectare groot dat een waar paradijs is voor vogels. Er staan drie vogelkijkhutten in het gebied die een mooi uitzicht bieden over de vijvers en de unieke vogels die hier broeden, waaronder de geelgors, de grauwe klauwier en het ijsvogeltje. Samen met het aangrenzende Stramprooierbroek, het Smeetshof en de Zig vormt dit gebied bovendien een van de libellenrijkste gebieden in Vlaanderen. Je kunt er wel 50 verschillende soorten libellen waarnemen!

boekvink, vogel

Sint-Maartensheide is een kleinschalig landbouwgebied met weilanden, houtkanten en bomenrijen. Je kunt er zeldzame vogels en insecten spotten. Let ook op sporen van de bever!

Het wandelgebied Sint-Maartensheide – De Luysen raakt aan het wandelgebied Stramprooierbroek, waardoor je deze twee eenvoudig kunt combineren.

Startpunten: Mariahof, einde van de Mariahofstraat, Bree, en de Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, Bocholt

Wandelingen:

Vanaf het Mariahof: 5,9 km (paars, eenvoudig), 7,3 km (geel, gemiddeld), 7,3 km (blauw, eenvoudig) en 11,0 km (rood, gemiddeld)
Vanaf de Luysmolen: 3,2 km (groen, eenvoudig), 6,7 km (blauw, eenvoudig), 7,3 km (geel, gemiddeld) en 11,0 km (rood, gemiddeld)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Gele route: het stuk van de parking naar de vogelkijkhut is toegankelijk voor rolstoelgebruikers (1,6 km heen en terug)
  • Op sommige (delen van) wandelroutes zijn honden niet toegelaten
  • Drie vogelkijkhutten in De Luysen
  • Spotplaats voor de geelgors, grauwe klauwier en ijsvogel
Scroll to Top