Wandelen in Nationaal Park Bosland

Alle wandelroutes zijn op dezelfde duidelijke manier gemarkeerd, vertrekken vanaf een startpunt met parkeermogelijkheid en zijn lusvormig, zodat je uiteindelijk weer uitkomt waar je begonnen bent. Je kunt kiezen uit verschillende themawandelingen, zoals kinderwandelingen, natuurwandelingen en cultureel-historische wandelingen. Deze routes geven je niet alleen een indruk van de natuur, maar vertellen ook het verhaal van het rijke culturele en historische erfgoed van de regio. Sommige routes zijn geschikt voor gezinnen met kinderen, andere meer voor ervaren wandelaars.

Kijk eens op Internet-outdoorshop.com!

wandelschoenen

Naast de natuur kun je in Nationaal Park Bosland ook genieten van verschillende faciliteiten. Langs de routes zijn er regelmatig picknickplekken, zodat je kunt genieten van een pauze te midden van de natuur. Voor wie van een historische of culturele ervaring houdt, zijn er ook bezienswaardigheden zoals sculpturen, uitkijktorens en molens die je kunt ontdekken tijdens je wandeling.

Een paar praktische tips voor een geslaagde wandeling:

  • Trek stevige wandelschoenen of laarzen aan, vooral na een natte periode.
  • Pas op voor muggen, teken en processierupsen.
  • Neem voldoende water en snacks.
  • Neem je camera mee om de prachtige natuur vast te leggen.
  • Vergeet ook je verrekijker niet als je graag vogels wilt spotten.

Nationaal Park Bosland omvat 12 wandelgebieden:

Wie op zoek is naar een echte boservaring, kan eindeloos genieten in het uitgestrekte Pijnven dat gekenmerkt wordt door maar liefst 2.000 hectare aan naaldbossen, omzoomd door prachtige Amerikaanse eiken. In de herfst zorgen deze bomen voor een ware kleurexplosie. Voor kinderen is dit bos de ultieme natuurspeelplek, met vier speelweides in een reusachtig speelbos.

Er zijn drie wandelroutes in het Pijnven. De blauwe wandeling wordt de ‘bosbewonersroute‘ genoemd en is bijzonder geschikt voor (kleine) kinderen. Ze kunnen naar hartenlust spelen op de diverse speelplekken en aan de hand van houten dieren ontdekken welke wezens er in het bos wonen.

De oranje wandelroute voert langs de bekende toeristische trekpleisters Fietsen door de Bomen en The Treehouse, een architectonisch hoogstandje in de vorm van een boomhut die gehuurd kan worden door bedrijven en instanties die op een bijzondere plek willen vergaderen over duurzaamheid. Tijdens deze wandeling wisselen bos, grasland en heide elkaar af.

De rode route is een stevige wandeling van ruim 10 km door eindeloze bossen en leidt onder andere langs het kunstwerk ‘De Boom in’ van Will Beckers en de Vlindervallei, waar je in de zomer kunt picknicken tussen de bloemen en vlinders.

Startpunt: parking Pijnven, Kiefhoekstraat 16, Hechtel-Eksel

Wandelingen: 2,7 km (blauw, kinderwandeling), 6,8 km (oranje) en 10,6 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige schoenen of laarzen aanbevolen na een natte periode
  • Fietsen door de Bomen
  • Vlindervallei
  • The Treehouse
  • Bosbewonersroute voor kinderen
  • Pas op: de paden en trappen kunnen modderig en glad zijn
  • Picknickbankjes langs de routes

Het gebied Sahara draagt niet voor niets deze naam: het omvat onder meer een grote zandvlakte die lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meren, heidevelden en geurende naald- en loofbossen. Het frisse water trekt heel wat watervogels aan en futen, eenden en zwanen overwinteren hier. Dankzij het schilderachtige en enorm afwisselende landschap is een wandeling hier altijd een unieke ervaring.

Het hoofdonthaal van de Lommelse Sahara is een prachtige monumentale sculptuur door Will Beckers van 50 m lang en 7,5 m hoog die de naam House of Nature heeft gekregen. Dit onthaal vormt een ontmoetingsplek met een belevingspad, een klimparcours en picknickplaatsen. Een ander architectonisch hoogstandje is de Reus van Bosland, een unieke uitkijktoren van 30 meter hoog die een prachtig uitzicht over Nationaal Park Bosland biedt.

Er lopen drie wandellussen door het gebied Sahara die alle drie langs de uitkijktoren lopen. De blauwe route is een ideale wandeling voor gezinnen met kinderen en voert langs het mysterieuze speelbos met speelelementen van wilgentakken, gemaakt door kunstenaar Will Beckers. Volg vanaf De Soeverein de bruine kruisjes (630 m) om bij de start van de blauwe route in de Sahara te komen. 

De oranje route volgt grotendeels de blauwe route, maar biedt nog meer afwisseling. Ontdek de mooiste plekjes van de Sahara, wandel over een sierlijke voetgangersbrug en geniet van prachtige vergezichten over een zeer afwisselend landschap.

De rode wandelroute is bijna 12 km lang en voert langs het House of Nature en uitkijktoren de Reus van Bosland. Het is een topwandeling voor de meer ervaren wandelaar door onverwacht mooie landschappen met bossen, waterplassen en heide.

Startpunt: parking Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel

Wandelingen: 3,8 km (blauw, kinderwandeling), 5,7 km (oranje) en 11,7 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige schoenen of laarzen aanbevolen na een natte periode
  • Zandvlakte en meren
  • House of Nature
  • Uitkijktoren ‘Reus van Bosland’
  • Hondenlosloopzone (blauwe en rode route, vanaf de oranje route moet een klein stukje rood worden gevolgd)
  • Pas op: de paden en trappen kunnen modderig en glad zijn
  • Picknickbankjes langs de routes
  • Let op: pootjebaden, zwemmen of met een bootje het water opgaan is niet toegestaan

Een bezoek aan het landgoed Hobos van 143 hectare groot slingert je enkele eeuwen terug in de tijd. De naam betekent ‘hoog gelegen bos’ en verwijst naar de ligging op een van de hoogste punten in Pelt. Het landgoed bestaat uit een gevarieerd landschap van bossen, weilanden, boomgaarden, vijvers, houtkanten en een oud gebouwencomplex. Het was de thuisbasis van drossaard Clerckx, de befaamde rechter die komaf maakte met de laatste Limburgse bokkenrijders. In de 18e eeuw deed de boerderij dienst als jeneverstokerij. Na diverse eigendomswisselingen wist de familie Wilsens het landgoed uiteindelijk als een authentiek en samenhangend geheel te bewaren. Sinds 1961 is het hele gebied ook vrij van alle mogelijke pesticiden, herbiciden, chemicaliën en drijfmest. Sinds 2000 is het Hobos beschermd gebied.

hobos

Ook De Grote Hof is een bijzonder stuk Pelts erfgoed. De geschiedenis van het domein gaat terug tot de twaalfde eeuw, toen de Norbertijnse abdij van Floreffe een uitgestrekt grondgebied in Eksel en Pelt verwierf en van waaruit de gehuchten Hoeven (Pelt) en De Winner (Hechtel-Eksel) ontstonden. Door de vele ontginningen ging de vruchtbaarheid van de grond snel achteruit en vanaf de 14de eeuw vormde zich heel wat heide op het grondgebied. Vanaf de jaren 1970 deed het domein dienst als dancing en horecazaak en werden verschillende verbouwingen uitgevoerd. De grote feestzaal die bekend stond vanwege de trouwfeesten die er werden gehouden, werd in 2000 afgebroken omdat het gebouw in natuurgebied stond. Er zijn echter nog steeds een aantal landschapselementen die doen herinneren aan de geschiedenis van het domein: de imposante laan waarlangs je het domein binnenrijdt, is een overblijfsel van een eeuwenoude kastanjeboomgaard en er staat een mooie, grote lindeboom waarvan de leeftijd wordt geschat op vierhonderd jaar.

De korte groene wandelroute van 2,5 km loopt door de dennenbossen rond De Grote Hof en bevat ook enkele heide-elementen. De langere blauwe en rode route voeren langs het landgoed Hobos en bieden een combinatie van prachtige natuur en indrukwekkende geschiedenis. Wandelaars op de rode route kunnen een pauze houden bij ‘t Winnerhof, de populairste ambachtelijke ijsboerderij van de regio.

Startpunt: De Grote Hof, Witherendreef 1, Pelt

Wandelingen: 2,5 km (groen), 7,7 km (blauw) en 9,9 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige schoenen of laarzen aanbevolen na een natte periode
  • Groot landgoed uit de 16e eeuw te midden van gevarieerd landschap
  • Zeldzame diersoorten zoals de nachtzwaluw en de gladde slang
  • Pas op: de paden en trappen kunnen modderig en glad zijn
  • Tip voor de rode wandeling: stop voor een ijsje bij ‘t Winnerhof!

Kom spelen in de grootste zandbak van Vlaanderen! De wandelroutes in dit reusachtige landduinengebied nemen je mee door een afwisselend landschap van hoge duinen, loofbossen en naaldbossen. Deze duinen in Hechtel zijn uniek in hun soort in Vlaanderen en zelfs binnen Europa zeldzaam. Ook de bossen rondom, die vol berken en eiken staan, zijn de moeite waard.

Het gebied In den Brand vormde ooit een overgangszone tussen het bewoonde Hechtel en het uitgestrekte landduinen- en heidegebied ten westen hiervan. Door de jaren heen werd dit gebied bebost om aan de vraag naar hout voor de mijnbouw te kunnen voldoen. De naam In den Brand komt voort uit de houtkap: inwoners van Hechtel-Eksel kwamen hier vroeger hun brandhout halen.

De groene wandelroute van 2 km is ideaal voor gezinnen met kinderen. Plan voldoende tijd in, zodat de kinderen naar hartenlust kunnen spelen in het zand of de houten reuzeninsecten aan de picknickplaats bij de parking kunnen beklimmen. De blauwe wandeling voert door een stukje landschappelijk erfgoed. De kronkelige bomen werden aangeplant om huizen te beschermen tegen opstuivend zand. Om de duinen in ere te herstellen, werden vele van deze bomen naderhand weer gekapt, maar enkele unieke exemplaren zijn blijven staan. Bij de langere rode route wandel je langs de uitgestrekte zandvlakte en door een fraai loofbos dat geplant is op een oude landduinengordel. De duinen zijn soms wel 40 meter hoog, dus dat voel je wel aan je kuitspieren!

Ook voor honden is dit een fijn wandelgebied. Aan de leiband is je hond uiteraard overal welkom in dit gebied, maar er is ook een hondenlosloopzone van 2 hectare groot. Deze zone is volledig omheind en ligt in een stuk bos vlak bij de duinen van In den Brand. Er zijn twee aparte zones: één voor grote honden en één voor kleinere honden.

Startpunt: parking In den Brand, Kamertstraat/Sint Lambertusstraat, 3940 Hechtel-Eksel

Wandelingen: 2,0 km (groen), 4,4 km (blauw) en 5,5 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen aanbevolen
  • Hondenlosloopzone (bij het startpunt)
  • Ruime picknickplaats met speeltoestellen bij de parking
  • Tip: neem een emmertje en een schepje mee voor de kids om in het zand te spelen

Kattenbos is een gebied in Lommel met veel dennenbos dat langzaam wordt omgevormd naar loofbos. Midden in dit gebied ligt de Kattenbosser Heide, een van de mooiste stukjes heide van Bosland. Hier broedt de zeldzame nachtzwaluw. Vlak bij de startplaats staat de bijzonder fraaie Leyssensmolen, een korenmolen uit 1797 die recent werd gerestaureerd en iedere eerste zondag en derde zaterdag van de maand van 13.00 uur tot 17.00 uur open is voor bezoekers.

atalanta vlinder

De groene wandeling staat bekend als de vlinderwandeling en is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en wandelwagens. Het half verharde pad slingert door het dennenbos en langs een serene vijver en een schitterend stukje heide. Onderweg zijn er tal van zitplaatsen en picknicktafels waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. Op verschillende plaatsen zijn leuke, leerzame speel- en belevingselementen aangebracht die je spelenderwijs kennis laten maken met de verschillende stadia in het leven van de vlinder.

De oranje route voert door dennenbossen die worden omgevormd naar meer natuurlijke, gemengde loofbossen en boomheide. Deze route wordt de kijkwandeling genoemd vanwege de tien kijkpunten die je een origineel perspectief op het omringende landschap bieden. Gebruik je zintuigen om volop van deze wandeling te genieten!

De rode route is een stevige tocht door een heel divers landschap van beboste landduinen en uitgestrekte heide. Via de Voswijerloop kom je aan het Kanaal van Beverlo en via de bosrand en de rand van het heidegebied keer je weer terug naar het startpunt.

Startpunt: Zandstraat 40 , 3920 Lommel

Wandelingen: 2,2 km (groen, ), 7,6 km (oranje) en 9,0 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen aanbevolen
  • Picknickbankjes langs de routes
  • Vlinderwandeling
  • Broedplaats van de nachtzwaluw
  • Leyssensmolen (oranje en rode route)
  • De groene route is toegankelijk voor rolstoelen
  • Hondenlosloopzone (alle routes)

Hoewel de naam anders doet vermoeden, bestaat Resterheide voornamelijk uit landbouwgronden en naaldbossen, met de Begijnenvijvers als centrale ontmoetingsplek. Dit gebied ligt op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer en omvat maar liefst drie kindvriendelijke wandelingen. De ideale plek dus om met het hele gezin op ontdekking te gaan.

De rode route voert door het bos en wordt ook wel het lieveheersbeestjespad genoemd. Het is een korte, semi-verharde route die speciaal is ontwikkeld voor rolstoelen en kinderwagens, maar ook voor personen met een visuele beperking. Onderweg kom je enkele speelse en leerrijke elementen tegen.

De groene wandeling neemt je voornamelijk mee door rustgevende dennenbossen en een stukje landbouwgebied ten noorden van Resterheide.

De blauwe route voert over het zogenaamde Reigerpad, een leerzame en avontuurlijke wandeling via brede paden door het bos en bruggen over het water. Onderweg kom je speelse en educatieve elementen tegen en kun je hindernissen overwinnen op de Eekhoorntjeskronkel. Vergeet ook niet je verrekijker mee te nemen om watervogels te spotten vanaf de uitkijktoren bij de vijvers!

De oranje route loopt vanuit onthaalcentrum ‘t Begijntje langs de visvijver. Beklim de hoge uitkijktoren voor een panoramisch uitzicht over het water en wandel door het bos en langs open landbouwgebied. Maak een kleine omweg naar het uitzichtpunt bij het brongebied van de Zwarte Beek, het Zwart Water, en geniet van een uniek stukje natuur.

De gele route omvat stukjes van alle andere routes en biedt daardoor een zeer afwisselende wandeling. De route begint bij onthaalcentrum ‘t Begijntje en voert langs de visvijver en de uitkijktoren, door het bos en langs landbouwgebied. Onderweg kom je belevingselementen van de rode en blauwe route tegen, en er is ook een hondenlosloopzone.

Nog een leuk weetje: in een van de vijvers leeft naar het schijnt het monster van ‘Loch Rest’, dat luistert naar de naam Wazdeddo. Kun jij dit monster vinden?

Startpunt: ‘t Begijntje, Begijnenstraat 5, Hechtel-Eksel

Wandelingen: 2,5 km (rood, ), 5,0 km (groen), 5,5 km (blauw), 6,0 km (oranje) en 6,5 km (geel)

Bijzonderheden:

  • Stevige schoenen of laarzen aanbevolen na een natte periode
  • Het lieveheersbeestjespad (rode route) is toegankelijk voor rolstoelen
  • Speel- en belevingselementen
  • Picknickbankjes langs de routes
  • Hondenlosloopzone (gele route)
  • Vogels spotten vanaf een uitkijktoren bij de vijvers
  • Visvijvers

Blauwe Kei dankt haar naam aan een grote blauwe leisteen uit de ijstijd. Het gebied bestaat eigenlijk uit drie unieke natuurgebieden die elk een eigen karakter hebben. In dit verrassende stuk natuur tussen Lommel en Mol vind je hooiland, loofbossen, heide, landduinen, uitgestrekte vlakten, vennen, ondiepe vijvers en moerassen.

De groene wandeling is een kleine 5 km lang en ideaal om even de benen te strekken na een terrasje op Blauwe Kei. De route loopt langs het kanaal, door bossen en langs grachten.

De oranje route kan worden gestart vanuit Ecocentrum De Goren, Sunparks Kempense Meren of congrescentrum ‘t Kristallijn en voert volledig rond de mooie Put van Rauw. Wandel door droge dennenbossen en geniet van de unieke natuur in natuurreservaat De Maat. Let op: op deze route zijn geen honden toegelaten.

De gele route is een charmante kanaalwandeling door natuurreservaten De Maat en Den Diel. Deze prachtige wandeling leidt je niet alleen langs groene graslanden en betoverende waterpartijen, maar heeft ook op het gebied van fauna wat bijzonders te bieden: wollige Schotse hooglanders en statige fjordenpaarden zorgen voor een natuurlijk beheer van het grasland. Bovendien komen in dit gebied vele verschillende soorten libellen voor, waaronder zeldzame exemplaren zoals de vroege glazenmaker, de variabele waterjuffer en de beekrombout. Dit maakt dit gebied tot een uniek stukje biodiversiteit!

De rode route is een stevige wandeling van bijna 11 km over uitgestrekte dreven en rustige paden. Onderweg kom je langs het historische herkenningspunt van de ‘Steen der Zeven Heerlijkheden’ en het indrukwekkende sluizencomplex in het kanaal van Bocholt-Herentals.

De blauwe route is ook ongeveer 11 km lang en voert langs het kanaal van Bocholt-Herentals, door natuurreservaat De Maat, langs het Kanaalmeer en een stukje langs de Put van Rauw. Net als bij de gele route kun je tijdens deze wandeling Schotse hooglanders en fjordenpaarden zien. Een bijzondere wandeling door een verrassend stukje natuur op de grens tussen Mol en Lommel.

Startpunten: startplaats Blauwe Kei, Blauwe Kei 40, Lommel en Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, Mol

Wandelingen:

Vanaf Blauwe Kei: 4,9 km (groen), 8,8 km (geel) en 10,9 km (rood)
Vanaf Ecocentrum De Goren: 8,0 km (oranje) en 11,0 km (blauw)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen na een natte periode
  • Schotse hooglanders
  • Fjordenpaarden

Dit stukje natuur op de grens tussen België en Nederland werd in de negentiende eeuw gevormd toen de Belgische staat besloot om grote delen braakliggende grond om te zetten in wateringen: grote oppervlakten geïrrigeerd grasland of vloeiweiden. Het kanaal van Bocholt-Herentals moest daarbij zorgen voor de aanvoer van kalkrijk water en voor transport.

De zo ontstane vloeiweiden zijn niet enkel cultureel-historisch waardevol, maar ook rijk aan flora en fauna, en leveren hierdoor een aanzienlijke bijdrage aan het behoud van een grote biodiversiteit. Daarom worden grote delen van de vloeiweiden al meer dan veertig jaar op de oorspronkelijke, handmatige manier onderhouden.

Dit natuurgebied was in het verleden enkel toegankelijk met een gids. In 2011 werd de allereerste vaste wandeling door de vloeiweiden voorgesteld: het Vloeiweidenpad. Deze route van bijna 2 km lang leidt langs de mooiste plekjes van dit unieke stukje natuur, waar maar liefst 350 plantensoorten en 120 verschillende vogelsoorten zijn geteld.

Meer informatie en een gratis folder zijn beschikbaar in het Wateringhuis tijdens de openingsuren (elke eerste zondag van de maand en elke zondag in juni, juli, augustus en september, van 14 tot 18 uur).

Startpunt: Wateringhuis, Oude Maai 80, Lommel (parkeren aan het einde van de Koloniestraat)

Wandeling: 2 km

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Vloeiweidenpad
  • Grote biodiversiteit

De Heuvelse Heide is een kleine heidevlakte met een waterplas in de buurt van de wijk Lommel-Kolonie. Deze waterplas is ontstaan uit een vroegere zandontginning. Niet ver hiervandaan ligt ook het natuurgebied de Watering, en wie van geschiedenis houdt, kan een kijkje nemen in het nabij gelegen museum De Kolonie.

Vanuit jachthaven De Meerpaal vertrekken drie wandelroutes. De groene route loopt langs de zandwinningsput en de heldere waterplas, en een stukje langs het kanaal van Bocholt-Herentals en het heidereservaat. De oranje route is een uitbreiding op de groene route met een extra stuk door naaldbossen en om de heidevlakte heen. De rode route is nog een stukje langer en gaat ook nog langs de kleine wateringen (vloeiweiden).

Tip: heide bloeit doorgaans van half juli tot half september, dus in de zomermaanden is dit natuurgebied op z’n mooist!

Startpunt: jachthaven De Meerpaal, Boskantstraat 60, Lommel

Wandelingen: 3,3 km (groen), 7,1 km (oranje) en 9,2 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen
  • Heidevlakte en naaldbossen
  • Zandwinningsput

Het wandelgebied Holven – ‘t Plat omvat drie unieke wandelroutes, elk met een eigen startpunt. De wandelroutes door Holven voeren door droge naaldbossen op voormalige stuifduinen en bevatten spectaculaire hoogteverschillen. Deze routes sluiten aan op het Pijnven. De wandelroutes door ‘t Plat gaan door natte en droge heide, afgewisseld met ruigten, broekbossen en moerassen. Voor deze routes zijn laarzen geen overbodige luxe.

De korte blauwe route is speciaal aangelegd met het oog op de nabij gelegen MS-kliniek en volledig verhard, dus toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Onderweg kom je enkele belevingselementen tegen, die plezier bieden aan jong en oud. De historische grafheuvels van Hunnebergen langs deze route herinneren aan de rijke geschiedenis van dit gebied.

De oranje en de groene route leiden door het Holvenbos. Onder invloed van de wind zijn hier hoge zandduinen ontstaan, waarop dennenbossen zijn gegroeid. De hoogteverschillen en avontuurlijke belevingselementen langs de route maken deze wandelingen extra leuk en uitdagend. Voor de oranje route moet je (voorzichtig!) de N715 oversteken, waar nog meer dennenbossen en duinen liggen.

De gele route neemt je mee door natuurreservaat ‘t Plat, waar natte en droge heide worden afgewisseld met ruigten, broekbossen, moerassen en heerlijke ruikende gagel. Op de heide en de percelen met gagel graast een kleine kudde schapen. Dit gebied is een waar paradijs voor amfibieën, reptielen en meer dan 17 libellensoorten, maar er broeden ook meer dan 45 verschillende vogelsoorten. Een parel van een natuurgebied dus, met een zeer rijke biodiversiteit.

Startpunten:

  • MS-centrum, Kleine Boemerangstraat, Pelt
  • Café Holheide, Heikapper 25, Pelt
  • ‘t Plat, Palisstraat 11, Pelt

Wandelingen:

Vanaf het MS-centrum: 1,7 km (blauw, )
Vanaf Holheide: 3,4 km (groen) en 5,9 km (oranje)
Vanaf ‘t Plat: 4,0 km (geel)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen na natte periode, zeker voor de gele route
  • De blauwe route is toegankelijk voor rolstoelen
  • Picknickbankjes langs de routes
  • Dennenbossen op zandduinen
  • Wandelingen met hoogteverschillen
  • Moerassen
  • Schapen
  • Vele amfibieën, reptielen, libellen en broedvogels

Het wandelgebied Hoksent – Molhem ligt net iets buiten Nationaal Park Bosland en is een uniek stuk natuurgebied in de vallei van de Dommel, waar de stilte overheerst en je heerlijk tot rust kunt komen. Vanuit drie startpunten kunnen zes verschillende wandelroutes worden gevolgd om de omgeving van de Dommel en de Bollisenbeek te verkennen.

De blauwe route staat bekend als het natuurleerpad Mullemer Bemden en start vanaf het Dommelhuis in Peer. Deze route voert langs een grootschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie, maar ook kleine landschapselementen zoals poelen en houtkanten. Via knuppelpaden loop je langs de Dommel.

beek kempenbroek

De paarse route is een flinke wandeling en dus meer geschikt voor ervaren wandelaars. Je maakt kennis met diverse aspecten van de Dommelvallei, zoals de typische houtkanten, de weilanden en de grafheuvels van Molhem. Op de hoger gelegen gebieden liggen langgevelhoeves en akkers, in de lagere, vochtigere delen wandel je over knuppelpaden door elzenbroekbossen en steek je enkele keren de kronkelige Dommel en de Bollisenbeek over. De rode route is een uitbreiding op de paarse route en voert langs oude veenuitgravingen en de 16e-eeuwse kapel van Hoksent.

De gele en de oranje route starten vanaf de kerk in Kleine-Brogel. De gele wandeling voert langs enkele mooie stukjes natuur in de Dommelvallei en biedt een mooie afwisseling tussen bos- en landbouwlandschap. In de lagere, vochtigere gebieden liggen bloemrijke graslanden en de Dommel en de Bollisenbeek, in de hogere delen liggen langgevelhoeves omringd door akkers, houtkanten en struwelen. Via de oranje route kun je bovendien de grafheuvels van Molhem bezichtigen.

De groene route is de Dommeldalroute en volgt een deel van de paarse en van de oranje route. Deze route start aan de kapel van Hoksent en loopt door de vallei van de Dommel en de Bollisenbeek. Het landschap is gevarieerd, met graslanden, elzenbossen, landbouwgrond, houtkanten en langgevelhoeves. Deze route voert ook langs de grafheuvels van Molhem.

De gele, oranje, groene, paarse en rode route lopen door een beekvallei en na een regenbui kunnen de paden modderig zijn of zelfs onder water staan. Zorg dus voor aangepast schoeisel en volg eventueel de bordjes met ‘droge voeten alternatief’ om de route in te korten.

Startpunten:

  • Dommelhuis, Steenweg Wijchmaal 64, Peer
  • Kerk Kleine-Brogel, Burgemeester Voetslaan 9, Peer
  • Hoksent kapel, Sint Antoniusstraat 5, Hechtel-Eksel

Wandelingen:

Vanaf het Dommelhuis: 1,8 km (blauw), 11,9 km (paars) en 16,8 km (rood)
Vanaf kerk Kleine-Brogel: 5,2 km (geel), 8,3 km (oranje) en 16,8 km (rood)
Vanaf Hoksent kapel: 8,3 km (oranje), 9,4 km (groen) 11,9 km (paars) en 16,8 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen na natte periode
  • Picknickbankjes langs de routes
  • Hondenlosloopzone (paarse en rode route)
  • Vallei van de Dommel en de Bollisenbeek
  • Grafheuvels van Molhem
  • Pas op: de paden en trappen kunnen modderig en glad zijn

Het wandelgebied Heesakkerheide ligt net buiten Nationaal Park Bosland en bestaat uit bossen en landbouwvelden. De rivier de Dommel doorkruist dit gebied en er zijn twee molens en een molenmuseum te bezichtigen. Het gebied herbergt ook diverse vlinders en vogels. Met een beetje geluk kun je misschien in het voorjaar het zeldzame groentje (dagvlinder) of in de zomer de kleine ijsvogelvlinder spotten!

De blauwe route is een korte verkenningsroute door het afwisselende Heesakkerpark. Het Molenmuseum en de Sevensmolen liggen langs deze route en zijn zeker een bezoekje waard. Je wandelt door naald- en loofbossen en langs een klein ven. Voor kinderen is er een avontuurlijke speelweide ingericht en onderweg kun je een kunstwerk van Will Beckers (Back to the Roots) bewonderen. 

De groene route is een korte wandeling langs een gevarieerd landbouwlandschap. Begin of eindig je wandeling met een bezoekje aan en een drankje bij de Wedelse Molen!

De gele route begint ook bij de Wedelse Molen en loopt langs de bosrand, landbouwgebied en de oude spoorweg van Pelt. Vanuit deze route kun je eenvoudig de verbinding maken naar het wandelgebied Hoksent – Molhem.

De oranje route kan worden gestart vanaf de Sevensmolen of de Wedelse Molen. Het is een gevarieerde wandeling langs bos, het Heesakkerpark en de oude spoorweg. Tip: breng een bezoekje aan de molens en het molenmuseum!

Ook de rode route kan vanuit beide molens worden gevolgd en een bezoekje aan deze molens is ook zeker de moeite waard. Deze wandeling volgt voor een deel de oranje route, maar bevat nog een uitbreiding die een mooi zicht biedt op de Dommelvallei.

Startpunten: Sevensmolen, Breugelweg 194, Pelt en Wedelse Molen, Breugelweg 250, Pelt

Wandelingen:

Vanaf de Sevensmolen: 2,0 km (blauw), 4,7 km (oranje) en 7,0 km (rood)
Vanaf de Wedelse Molen: 2,5 km (groen), 3,4 km (geel), 4,7 km (oranje) en 7,0 km (rood)

Bijzonderheden:

  • Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen na natte periode
  • Sevensmolen en Wedelse Molen
  • Molenmuseum
  • Bos, landbouwgebied en oude spoorweg
  • Heesakkerpark
  • Picknickbankjes langs de routes
Scroll to Top